Vlietlandenrit- 12/09/2010


<< Keer terug naar het archief

Vlietlandenrit

Omdat ik op brommertour gebied totaal niet bekend was met rijden in het gebied tussen Delft – Vlaardingen en Hoek van Holland, heeft het best wel wat overigens plezierige (420 km) voorbereiding gekost. Fietsknooppunt routes zijn namelijk aldaar totaal verboden voor bromfietsen. Dit was een onverwachte handicap.

Om 9.45 uur vertrokken we vanuit Noordwijk, in volledige regenkleding outfit. Gelukkig had de OBC voorzitter de rit niet geannuleerd, daar 's middags het weer zou verbeteren. De opkomst was gezien de weersomstandigheden echt niet verkeerd, telde toch nog 19 rijders. Na een kleine vertraging zijn we klokslag 11.00 uur vertrokken.

In het kort de rit:
Noordwijkerhout (start)-Noordwijk-Katwijk-Rijksdorp-Wassenaar "Duinrell"-Wassenaar Kerkehout-Landgoed "de Horsten"-Voorschoten-Leidschendam
1ste stoppunt: "Bromfiets museum Chris Groot Veurse Straatweg"
Natuurgebied "De Vlietlanden"-Leidschendam-Voorburg-Rijswijk-Delft
2e stoppunt: "Markt Delft, voor de rokers"
Den Hoorn-Schipluiden "Natuurgebied De Vlietlanden midden Delftland"-Kapel
3e stoppunt: "Uitspanning Vlietzicht Vlaardingsekade 60-61, iets eten of drinken"
Maasland-Maassluis-Maasdijk-'s-Gravenzande-Monster 4e stoppunt: "daar bij die molen", ijsje, koffie of iets anders te drinken" Ter Heije-Loosduinen-Den Haag-Wassenaar (Duindicht) 5e stoppunt: Wassenaar de Deijl " plaspauze en/of roken " Wassenaar-Valkenburg-Oegstgeest-Voorhout (Sikkens)-Sassenheim-Noordwijkerhout (eind)


We kregen bij Chris Groot en Dirk Roest een warm ontvangst. Het warme ontvangst hield dus ook "koffie met cake en/of kano's" in. Erg mooi afwisselend bromfiets c.q. Amerikaans automobiel museum. Een Harley Davidson en een Laverda brommer? Welnu, dat wist ik echt niet! De kenners gelukkig weer wel. Ben persoonlijk vooral gecharmeerd van de HS crosser en de eitank racer periode 1961, elk wat wils.

Na een uurtje vertrokken we richting het water "De Vliet" in Voorschoten. De route langs het water hebben we tot en met Delft gevolgd. Op de markt in Delft was weer ruimte voor een natje en/of een rokertje, helaas het plein was volgebouwd.

Daarna op pad naar het schilderachtige plaatsje Schipluiden, en via Schipluiden naar het gehucht Kapel. Hier is gevestigd het café annex uitspanning "Vlietzicht". Schitterend terras op een ponton in het water, en weids uitzicht over dit viewdeel van de vlietlanden. De meeste hebben hier een uitsmijter of bordje patat met kroketten genuttigd, dus de keuze van deze locatie was schijnbaar niet verkeerd. N.b. ik heb in de 1ste voorrit gigantisch moeten zoeken, café Vlietzicht ligt best wel achter de weides verscholen.

John heeft nogmaals voorgelegd of de unanieme keuze nog steeds was om te kiezen voor de "lange" rit. Hoorde geen afwijzende tegenberichten, welnu dan gaan we (140 km) er ook veur! Door de handicap m.b.t. de fietsknooppunt routes moesten we allereerst weer terug naar Schipluiden. Hierna volgde een schitterende rit naar het opnieuw zeer schilderachtige plaatsje Maasland. Hier hadden we even een klein oponthoud, koppelingskabel van Ton zijn brommer was geknapt.

Spoedig werd de weg vervolgd, en wel door het Westland Maassluis – 's-Gravenzande – ter Heije - Monster. Al zeg ik het zelf een prachtige ritdeel, en grotendeels onder de kilometerslange dijkjes. In Monster "daar bij die Molen" was de 4e stopplaats. Jos had namelijk op de van zijn vrouw geleende damesbrommer heftige zadelpijn gekregen. Tevens zat volgens de overlevering schijnbaar ook nog zijn genetisch bepaalde klok en hamerspel een beetje in de knel. Op naar Loosduinen en Den Haag, en dat langs, en in het zicht van, de duinen van Monster. Daarna langs de Scheveninger gevangenis op naar de achterzijde van de bosrijke omgeving Duindicht. Hier hadden we onze laatste stopplaats gehouden, en nog steeds geen enkel onvertogen woord over de best wel intensieve c.q. lange rit.

Heb de Kreidler Florett bouwjaar 1971 iets meer gas gegeven, Wassenaar – Valkenburgse Meer – Camping Koningshof – Langs Rijksweg A44 naar Sassenheim – Noordwijkerhout. De rit van zegge en schrijven 136 kilometer was hiermede ten einde, en Adriaan en John hebben het als organisators van deze rit mede best naar hun zin gehad.

Groet,
Adriaan en John