Megarit met 10,000 schone kilometers


Ondertussen kan het als jaarlijks terugkerende traditie worden beschouwd: de Megarit! In het weekend van 8-10 juni stonden 30 knetterende bromfietsen om 7.00 uur aan de start in Noordwijkerhout om aan de 165 km lange tocht richting Hoogeloon te beginnen. Alle deelnemenbe bromfietsen zijn twee weken daarvoor nog door een technische keuring geloodsd voor een veilige en pech-loze tocht. De enthousiaste Megarit deelnemers hebben de nacht ervoor vaak niet kunnen slapen van de zenuwen en ongeduld. En dat al voor het elfde jaar op rij.Alleen dit jaar geen grote rookpluimen uit de 30 uitlaten. De oldtimers zijn stuk voor stuk al 50, 60 of soms zelfs 70 jaar een plaatje, alleen de wereld daar omheen verandert. De maatschappij wordt kritischer als het gaat om uitstoot en het milieu, overheden introduceren nieuwe wet- en regelgeving en leidende bedrijven nemen zo nu en dan een voortrekkersrol voor een duurzamer bestaan. En terecht.
Er valt uiteraard over te twisten waar de echte winst valt te behalen en of (oldtimer) bromfietsen het verschil zullen maken in het grotere plaatje. Waar oldtimers in ieder geval de schijn tegen hebben zijn de zichtbare rookpluimen en de geur van twee- of viertakt verbranding. Terwijl dit voor liefhebbers soms onderdeel is van de charme en hobby, stuit het bij veel buitenstaanders op onbegrip. OBC Bollenstreek ziet hier als club een rol weggelegd om het imago te keren en de prachtige kanten van deze hobby te beschermen.
Een van de eerste grotere initiatieven was om alle deelnemende bromfietsen de volledige Megarit op schone brandstof te laten rijden. Een test om te zien wat de reacties onder de deelnemers en passerend publiek zou zijn. Hierin hebben wij een partner gevonden in GVG Oliehandel die het product Ecomaxx importeert - een hoogwaardige brandstof speciaal ontwikkeld voor oldtimer bromfietsen en motoren met alle voordelen van Aspen.En eigenlijk kunnen we maar één ding concluderen: wij zijn enthousiast! De pluimen en de rook zijn nagenoeg verdwenen terwijl Ecomaxx alle technische eigenschappen heeft voor een goede smering van de cilinder. In een bijeenkomst voor alle OBC Bollenstreek leden heeft GVG Oliehandel het kritische publiek weten te overtuigen van een goede verzorging van het klassieke staal. Wat ons betreft een positief experiment wat voor het groot aantal ambassadeurs onder de OBC Bollenstreek leden heeft gezorgd. Wij kunnen het andere liefhebbers van harte aanbevelen! Dat we nog maar lang van deze hobby mogen genieten.