Mijn vader zijn 1ste brommer, een Neerlandse BERINI M21 uit 1959


<< Keer terug naar het archief

Vakantie belevingsnieuws, gistermiddag deze M21 gespot in De Lier! Deze kleur Berini in 47 jaar nooit meer aanschouwd, mocht spontaan van de huidige eigenaar eventjes op zijn BERINI M21 rijden. Hier wil ik best 1 van mijn Kreidlers voor inruilen.

To the point.

In de periode 1961 t/m 1966 ben ik als klein jochie met vader Smit ‘s zomers aan het bromtol ritten geweest. Zondags in alle vroegte werd dan in ons volkswijkje de “Pijpenbuurt“ gelegen aan de Heiligegeestweg te Noordwijk Binnen de BERINI M21 met veel ceremonie gestart. Onze BERINI Pluvier 1959 had 2 zweefzadels, en was van Nederlandse makelij, vervaardigd in de Pluvierfabriek aan de Sluisjesdijk te Rotterdam. [ BE ] Bert, RI [ Rinus ] en NI [ NICO ] waren destijds de ontwikkelingsingenieurs, dus niks Italië.Heb een foto dat ik pal voor onze Volkswijk “de Pijpenbuurt“ sta. Ik ben 14 augustus 1955 geboren op de Heilige Geestweg 13 te Noordwijk, in het voorkamertje van mijn oma. Pa en Moe Smit zijn 14 April 1955 getrouwd, en Johnnie was op komst. Dat zal dan de reden geweest dat we +/- 2 jaar bij oma in het voorkamertje gewoond hebben.

Mijn vadertje Smit hield volstrekt niet van onverwachte dingen, dus is het 5 jaar lang telkenmaal hetzelfde ritje geweest. De rit ging dan door de Noortukse duinen richting Noordwijkerhout – Langevelderslag – bezoek Zweefvliegveld – Zandvoort aan Zee en weer terug. Ik vond het herhalend ritje helemaal niet... erg, want tijdens de tocht kreeg ik standaard een ijsje en/of een grote zak patat. Weet eigenlijk niet meer wat ik toen het mooiste vond, bromtoltochtje / ijsje / patat met mayo? Ja ik weet het weer, DE ZAK PATAT MET MAYONAISE was het belangrijkste van het uitje .

1. op de heenweg kreeg ik een bekertje ERMI ijs bij het zweefvliegveld, dit werd gekocht aan de mobiele ijscocar van Fa. POMPES uit de Zilk.
2. op de terugweg kreeg ik een gigantische papieren zak patat met mayonaise, de patatkar was een omgebouwde mobiele bouwkeet. standplaats was aan toegangsweg strand Langeveld, maar dan meer dichtbij Moeder KOOMEN aan het Langeveld.

Mijn vadertje was bepaald niet technisch onderlegd., ik herinner mij dat we minstens 2 jaar rond gereden hebben met een gebroken gaskabel met als trek handvatje een oude wasknijper. Deze knijper werd aan het eind van de overgebleven stukje kabel vastgebonden. 52 jaar later kan ik nog steeds intens van de ritjes van weleer genieten, en dan nog steeds in herinnering aangevuld met ijs en een zak patat friet. Wij hadden het in de jaren 60 niet breed, maar als... we uit gingen dan werd er niet op een dubbeltje gekeken, jawel “geluksgevoel zit tussen den oren“.

Oh ja...

Onze BERINI is destijds ook nog een weekendje ongewild vreemd gegaan. Kolenboer Arie Westgeest uit de Kerkstraat was destijds de firma die bij ons het kolenhok aanvulde. Hij had een weerbarstige kolensjouwers knecht, zijn naam was ene Waasdorp. Om en nabij 1962 heeft deze knecht ‘s nachts onze Berini uit de schuur geleend { GEJAT } en na het weekend met een linkert smoes weer teruggebracht. Mijn vader was in alle staten, daar in de brommert al zijn wekelijks uit den huispot opgespaarde zakcentjes waren gaan zitten. Jawel destijds was het vrouwtje de grote.. thuisbank, en zij bepaalde god zij dank de hoogte van Pa’s zakgeld.

De vrijgezelle Waasdorp is allang geleden op de Gooweg beland, dus we kunnen verder hierover vrijuit praten.

Met een allervriendelijkste groet,
John